/ Istock
В началото на 2020 г. коронавирусът потопи света в дълбока криза, която остави своето отражение и върху хората, и върху икономиката и бизнеса. Културният сектор пък като че ли беше най-ощетен, след като кина, театри, опери и др. бяха напълно затворени, а концертите отменени. И целият свят се промени, пишат Vesti.bg.

Току що гледахме невероятен документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който ни връща във времето на пандемията, за да ни припомни, колко важен е общият опит, през който всички преминахме.

коронавирус
Istock

"Осем песни от изолацията" е опера, написана за един социално дистанциран свят. Диригентът Оливър Зефман поръчва оркестрови песни (постановки на поезия, писма, речи) на осем водещи композитори (сред които Томас Адес, Фрея Уейли-Коен, Хю Уоткинс и Джулиан Андерсън), за да очертае начините, по които локдаунът подкопа начина ни на живот, но и за да представи нова перспектива, свързана със социалната изолация.

Всяко произведение се изпълнява от различен изпълнител (сопраното Софи Беван, мецосопраното Сара Конъли и баритонът Андрей Кимач), на различни места по света. А заснемането изцяло става само с помощта на един смартфон.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Всеки сценарий акцентира върху самотата на изпълнителя. Тоби Спенс се сблъсква с нея в един лондонски апартамент, Софи Беван прекарва времето си със своето бебе в спалнята си, а Сара Конъли пък пее в празна църква.

Филмът е режисиран от Били Бойд.

Самият Оливър Зефман казва, че кризите често пъти са се явявали като катализатор за творците, за да разработват не само нови произведения, но и да откриват нови начини за създаването им.

коронавирус
Istock

Коронавирус пандемията направи невъзможни двете основни изисквания на повечето форми на изкуство - взаимодействието на артистите помежду им и това между артистите и публиката. 

"Вместо да се опитвам да пренаредя нещо, написано в друг контекст, почувствах, че е артистично наложително да поръчам нещо, което е много "от" и "за" тогавашната ситуация. Което пък от своя страна допринесе много за общия опит, от който всички почерпихме", споделя диригентът.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.
Vesti.bg