бира
бира / ThinkStock/Getty Images
Жителите на Месопотамия са пиели бира от индивидуални съдове преди 3500 години. Досега се смяташе, че те са използвали големи общи съдове и са пиели със сламки, съобщи ЮПИ. Откритието е направено от археолози от университета в Глазгоу в горната долина на р. Дияла в Североизточен Ирак.

"Резултатите от анализа ни позволяват за пръв път да припишем с увереност разнообразни съдове за консумация на бира и така да проследим забележителните промени, свързани с пиенето на алкохол в Месопотамия", обявиха археолозите.

Бизнесът преди 5000 години: на работниците се плащало с бира

Проучването показва, че жителите на Месопотамия са консумирали кехлибарената напитка от различни съдове, сред които такива, които приличат на днешните винени чаши и други с обем на халби.

"Резултатите от нашето изследване представляват значителен напредък в изучаването на варенето на бира и обичаите, свързани с пиенето й в древния Близък изток", обясни професорът по археология в университета в Глазгоу Клаудия Глац.

И китайците пиели бира преди 5000 години

"Находките ни дават и безпрецедентен поглед върху културните връзки на Месопотамия с горната част на долината на река Дияла, стратегически комуникационен коридор, свързващ Месопотамия с планинската верига Загрос. По-късно той става част от Пътя на коприната".

Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук

Учените са използвали газова хроматография, за да анализират следите от бира в различните съдове. Този метод може да бъде прилаган на терен.
БТА