/ ThinkStock/Getty Images
Вашето куче може да се окаже умел манипулатор, който умишлено използва миловидния си външен вид, за да получи това, което иска. Така поне смятат учени, провели ново изследване, според което кучетата могат да контролират израженията на муцуната си, използвайки ги за комуникация. Това опровергава досегашното схващане, че израженията на четириногите са неволни.

Искате да сте по-щастливи? Вземете си куче

Според изследователите най-добрият приятел на човека е наясно с реакциите, които ще събуди у неговия стопанин намръщването или усмивката. „Откритията изглежда подкрепят доказателствата…, че израженията са потенциално активни опити за комуникация“, заяви съавторът на проучването Джулиан Камински от Университета в Портсмут.
 

ThinkStock/Getty Images

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

По време на серия експерименти с домашни кучета екипът е установил, че животните движат лицата си повече, когато техните стопани им обръщат внимание. Физиономията, която те най-често придобиват, е т.нар. "поглед на кученцето", при която веждите се вдигат и очите на животното изглеждат по-големи и по-миловидни.
 

ThinkStock/Getty Images


Експериментите са показали, че когато хората не гледат или са разсеяни изражението на кучето става значително по-слабо активно, независимо от това дали стопанинът им дава храна или не. Въпреки категоричните резултати, все още е прекалено рано да се каже категорично дали четириногите са наясно с начина, по който хората ги възприемат и какви чувства будят у тях. Подобно осъзнаване би означавало знак за висока интелигентност, каквато показват хората.

Аудиокниги ще разказват приказки на самотни кучета

Според по-ранни изследвания кучетата са наясно и с това кога хората внимават. Според един от експериментите кучетата крадат повече храна от собствениците си, докато те са им обърнали гръб или са със затворени очи.
БГНЕС