Откритието хвърля нова светлина върху опитомяването на кучетата
Откритието хвърля нова светлина върху опитомяването на кучетата / Thinkstock/Getty Images
Изключителната дружелюбност на кучетата по-скоро се дължи на гените им, отколкото на общуването с хората, предаде Франс прес, позовавайки на резултатите от американско изследване.

Специалисти от университетите на Принстън и Орегон са анализирали 29 гена в регион от хромозома с роля в социалното поведение на кучетата. Учените са установили, че вариации в два от тях обясняват изключителната им дружелюбност, която се е оказала ключова за опитомяването им.

Кучетата, вълците и тяхното чувство за несправедливост

Потискането на въпросните два гена GTF2I и GTF2rd1 в същия регион на ДНК при хората е отговорно за т.нар. синдром на Уилямс - рядко генетично заболяване, една от характеристиките на което е свръхобщителността. При кучетата промени в същите два гена обуславят прекомерната им дружелюбност.

Откритието хвърля нова светлина върху опитомяването на кучетата и отделянето им по пътя на еволюцията от техните предшественици – вълците.

Три миризми, които хората могат да подушат по-добре от кучетата

"Навремето се е смятало, че в хода на опитомяването им при кучетата се е развила усъвършенствана форма на социално познание, която липсва при вълците. Настоящото изследване обаче показва, че за разлика от вълка, кучето е генетично предразположено да търси социален контакт", пишат изследователите в сп. "Science Advances".

И още за кучетата:

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Кучетата не изпълняват безполезни заповеди... за разлика от децата

Учени провериха дали наистина кучетата ни обичат безрезервно

Лицата на кучетата изразяват емоциите им
БТА