Куче
Куче / ThinkStock/Getty Images
Кучетата навеждат глава след пакост не защото се срамуват, а защото искат да покажат подчинение, твърди биологът Нейтън Лентс. По думите му това поведение кучетата са наследили от вълците.

Кучетата биха излъгали, за да получат любимото лакомство

Кучетата се държат така, защото болезнено изживяват пренебрежението и изолацията, твърди Нейтън Лентс от колежа "Джон Джей" в Ню Йорк. Навеждайки глава и прибирайки опашката си между краката, те признават, че са се провинили, и че човекът е по-силен от тях.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Това поведение надхвърля отношенията човек-куче и е показателно за самото естество на общуването. Макар движението да изглежда обичайно, то е много сложно. То е наследено и кучетата го проявяват след всяко действие, за което ги наказват. Доминантните кучета обаче не се извиняват. Правят го само тези с нисък ранг.

Кучетата не изпълняват безполезни заповеди... за разлика от децата

Младите вълци се извиняват, когато започнат да се учат да живеят със свои събратя. Ако вълче ухапе друго по-силно по време на игра, го изолират и то трябва да прояви смирение, за да го приемат отново.

При хората сигналът за извинение не е толкова израз на подчинение, а на връзка. Затова ние стискаме ръцете си, след като решим някакъв спор.
БТА