Кучетата разпознават лица
Кучетата разпознават лица / Thinkstock/Getty Images

Кучетата имат изключително обоняние, но и зрителните им способности не са за пренебрегване. Изглежда немислимо куче да не разпознае стопанина си. Слухът, зрението и обонянието на кучето се впрягат, за да му помогнат да идентифицира човека пред него.

Доколко обаче то разчита на зрението си? Дали не притежава специална мозъчна зона за лицево разпознаване? Даниъл Дилкс и колегите му от университета Емъри в Атланта, САЩ, се постарали да намерят отговори на тези въпроси, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Учените изследвали с ядреномагнитен резонанс 6 кучета, на които били показани снимки или прожектирани филми. Върху екран им били показани последователно изображения на човешки и кучешки лица, предмети, а след това пейзажи и деформирани образи. Докато животните гледали изображениета, учените изследвали мозъчната им активност. Най-многобройни били деформираните образи, следвани от пейзажите, изображенията на предмети и лица.

Активността на специфична мозъчна зона обаче била най-голяма при наблюдаването на изображения на лица, следвани от тези на предмети, пейзажи и деформирани образи. Учените заключили, че въпросната зона е свързана с лицевото разпознаване. Именно в нея зрителна информация се комбинира с паметта, а след това и с предишни емоции, за да се стигне до идентифициране на друг индивид. То е свързано с усещане, предизвикано от образа му.

Оказва се, че у кучето тази зона се намира в темпоралния лоб.

Източник: БТА