Кучетата не изпълняват безполезни заповеди... за разлика от децата
Кучетата не изпълняват безполезни заповеди... за разлика от децата / ThinkStock/Getty Images

Кучетата не възприемат безполезните команди на господарите си, за разлика от децата, предаде агенция ЮПИ, позовавайки се на американско изследване.

Екип от учени от Университета в Йейл провел експеримент с 40 домашни кучета, като сложил лакомства в кутия с капак. Докато показвали на четириногите как да получат вкусотийките обаче, треньорите първо завъртали ръчка от едната страна на кутията, след което повдигали капака.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Кучетата скоро установили, че ръчката с нищо не им помага в начинанието и започнали единствено да повдигат капака.

За сравнение, деца, подложени на същия експеримент, следвали стриктно инструкциите на възрастните и първо винаги завъртали ръчката на кутията.

Учени провериха дали наистина кучетата ни обичат безрезервно

Заключенията от изследването показали, че кучетата копират действията на човека, само ако те ще им помагат да получат желаното. Това обаче не се отнася за децата.

"Въпреки че кучетата са доста социални животни, те все пак теглят чертата на копирането на безполезни действия", казва един от авторите на проучването Анджи Джонстън.

Кучетата разбират човешките емоции

"Кучетата много приличат на хората в способността си да възприемат социалните насоки, така че останахме доста изненадани да открием, че те игнорираха инструкторите и се научиха как да "решават загадката" сами", допълни тя, цитирана от БТА.

Още за най-добрия приятел на човека:

Лицата на кучетата изразяват емоциите им

И кучетата изпитват ревност

Кучетата разпознават лица

Учени разясниха защо кучетата се душат под опашките