Кучетата разбират човешките емоции
Кучетата разбират човешките емоции / ThinkStock/Getty Images

Кучетата могат да разпознаят човешкото настроение по израза на лицето и интонацията на гласа, съобщи АФП, позовавайки се на британски и бразилски биолози.

Тази способност досега се смяташе за характерна само за хората. Животните могат да интерпретират чувствата на себеподобните си и така да разпознават намеренията им, но само в границите на същия вид.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

За да разберат емоциите на представители на друг вид, мозъкът трябва да е способен да пренапише в умствени образи видяното и чутото. Той трябва да може да ги оцени, да ги сравни, да ги свърже и комбинира.

За изследването си учените от университета Линкълн и от университета на Сао Пауло са поставили 17 кучета пред снимки на лица, изразяващи радост или гняв, придружавани от щастлив или изнервен човешки глас. Така биолозите установили, че кучетата стават много по-внимателни, ако изражението на лицето съответства на интонацията.

Кучета научиха петмесечно бебе да вие (ВИДЕО)

Много собственици на кучета са убедени, че животните им са много чувствителни към настроението на членовете на семейството. Има съществена разлика обаче между това да се научиш да реагираш подходящо на гневен глас и това да дешифрираш различни данни, отбелязват учените. В тяхното изследване кучетата не са имали никакъв период за запознаване с обектите.

Източник: БТА