Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека
Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека / Thinkstock/Getty Images

Американски учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека - то споделя с нас един и същ хормон, окситоцина, наречен още "хормонът на любовта", пише в "Метро".

Специалистите отдавна бяха констатирали, че Хомосапиенсът отделя този хормон, когато гали своя домашен любимец. Екипът на д-р Джесика Олива от университета Монаш установи, че и нашите четириноги другари го отделят, когато контактуват с нас. За целта е нужно да гушкаме или да галим кучето си в продължение на три минути. Това обяснява на хормонално ниво защо връзката между човек и куче е била толкова силна и незатихваща в продължение на хилядолетия.

Това обяснява и защо кучетата са много добри в игрите с криене на предмети, за разлика от своите преки роднини вълците. Тези качества на шаровците се дължат именно на връзката им с хората и очакването на споделени чувства.

По време на експериментите с опитните кучета им бил впръскван окситоцин под формата на спрей. В подобна ситуация четириногите реагирали по-бързо на заповедите на своите годподари и се справяли по-добре с поставените им задачи.

Източник: БТА