Откритието на американските учени звучи малко смущаващо, като имаме предвид колко неразвито е човешкото обоняние, в сравнение с това на кучетата.
Откритието на американските учени звучи малко смущаващо, като имаме предвид колко неразвито е човешкото обоняние, в сравнение с това на кучетата. / Thinkstock/Getty Images
Хората имат способността да надушват някои миризми по-добре от кучетата и това се отнася най-вече до тези, свързани с виното, шоколада и съставка на бананите пише в. "Дейли мейл".

Екипът на Джон Макган от университета Рътгърс установи, че човешкият нос без проблем може да проследи диря от шоколад по пода.

Кучетата не изпълняват безполезни заповеди... за разлика от децата

Миризмите силно влияят на човешкото поведение, на емоциите и спомените ни. И все пак откритието на американските учени звучи малко смущаващо, като имаме предвид колко неразвито е човешкото обоняние, в сравнение с това на кучетата.
Но това не се отнася до всички миризми. Екипът на Джон Макган провел експерименти със студенти със завързани очи. Те безпогрешно успели да проследят шоколадова диря по пода, пълзейки на четири крака.

Лицата на кучетата изразяват емоциите им

Ако учениците искат да подобрят резултатите си в училище, хубаво е да подушват розмарин. Той значително засилва паметта и концентрацията.
"Представата, че хората имат по-лошо обоняние от това на мишките например, се основава на факта, че гризачите разполагат с гени за 1000 различни обонятелни рецептора, докато при хората те са само 400, изтъква Джон Макган. Но те никак не са малко и с тях ние можем да постигнем забележителни неща!"

Още кучешки истори:

Разкриха защо кучетата навеждат засрамено глави

И кучетата изпитват ревност

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека
БТА