Разбиха още един мит за най-добрия приятел на човека
Разбиха още един мит за най-добрия приятел на човека / ThinkStock/Getty Images

Кучетата са с репутацията, че имат лоша памет и лесно се разсейват, но ново изследване навежда на мисълта, че това не е така, предаде Франс прес.

Най-добрият приятел на човека изглежда може да си припомни събития от близкото минало. Учени се поинтересували от епизодичната памет на кучетата, т.е. от способността им да се върнат назад във времето, за да си спомнят подробности, свързани с дадено събитие.

Кучетата не изпълняват безполезни заповеди... за разлика от децата

Известно е, че тази способност е характерна за хората и приматите, но това изследване за пръв път показва, че е притежавана също от кучетата. "Невъзможно е просто да ги попиташ "Спомняш ли си какво случи тази сутрин?", заяви ръководителката на екипа Клаудия Фугаца.

Тя приспособила безпрецедентна досега техника за трениране, която позволила на кучета да дадат по някакъв начин отговор в зависимост от поведението си. В рамките на изследването 17 кучета от различни породи били тренирани да имитират човешко поведение, наблюдавайки седнал на стол човек, който изведнъж скача във въздуха.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Малко по-късно им било казано "Направи го" и кучетата трябвало да повторят направеното по-рано от господаря им, без да получат възнаграждение.

"Тренираните с този метод кучета могат да имитират действията на господаря си дори 24 часа по-късно", увери Фугаца. „Командата "Направи го" е все едно да ги попиташ "Спомняш ли си какво направи господарят ти?". След 24 часа обаче паметта им отслабва.

Кучетата разпознават лица

Резултатите от изследването са първите доказателства за епизодична памет у кучетата, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА