/ Thinkstock/Getty Images
Проучване на университета по ветеринарна медицина във Виена установи, че кучетата и вълците притежават чувство за несправедливост, предаде агенция ЮПИ.

Преди изследователите мислеха, че кучетата придобиват усет за това кое е справедливо и кое не е при опитомяване. Но ново изследване, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи", разкри, че чувството за несправедливост е еднакво силно при кучетата и при вълците и е закодирано в гените на рода им.

Разкриха защо кучетата навеждат засрамено глави

Учените доказаха експериментално, че вълците, обучавани да натискат сигнален бутон, отказват да извършват действието, след като осъзнаят, че то носи лакомство за партньорите им, но не и за тях самите. Резултатите бяха същите за кучетата.
Когато специалистите експериментираха с животни без партньори, те изявяваха по-голямо желание да продължат с тренировките, като продължаваха да натискат бутона, без да получават награда за това.

Как от вълка е направен мопс или дакел?

"Това показа, че когато самите те не получават възнаграждение, животните не спират да си сътрудничат с треньора. Те отказваха, защото другият до тях печелеше нещо, а те не", каза Фредерике Ранге от университета.

Животните губеха интерес и ако получаваха награда, по-малка от тази на партньорите им.

Учени откриха гените, които сприятеляват кучето с човека

Опитът разкри и значението на йерархията сред вълците, тъй като по-високопоставените губеха търпение по-бързо.
БТА