Как илюзионистите заблуждават зрителите?
Как илюзионистите заблуждават зрителите? / ThinkStock/Getty Images

Илюзионистите успяват да заблудят публиката, като карат зрителите несъзнателно да премигват в ключови моменти от шоуто, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване. Един от най-старите трикове, към който прибягват фокусниците, е да накарат публиката да се отпусне, за да изгуби концентрация и да пропусне да забележи "тайните действия".

Съществената причина тази стратегия да дава резултат обаче е, че пониженото внимание кара хората да мигат. Така точно в момента, в който фокусникът показва следващия си изумителен трик, очите на повечето зрители се оказват затворени.

Какво означават думите „Абракадабра сим салабим"?

Предишни проучвания са установили, че когато вниманието е понижено, например по време на пауза в разговор или в края на филмови сцени, хората периодично премигват.

За целите на новото изследване на доброволци е бил показан трик на прочутия американски илюзионист Телър, в който той "вади" монети от въздуха. По време на изпълнението фокусникът извършва няколко "тайни действия". Оказало се, че те съвпадат с моментите, в които участниците в проучването премигват.

Астор: Баба ме направи магьосник - вместо приказки, ми разказваше за фокуси

Психологът и бивш професионален илюзионист Ричард Уайзман от университета на Хартфордшър, който е съавтор на настоящото изследване, казва: "Фокусниците знаят кога публиката допуска вниманието й да се разконцентрира и точно тогава правят тайни неща, тъй като в подобни моменти е най-вероятно те да останат незабелязани. Изненадващото обаче е, и дори илюзионистите не го знаят, че точно в тези моменти голяма част от зрителите премигват".

Обичаен трик на фокусниците е да извършват необходимите за създаването на илюзия движения в края на предишния номер, тъй като е известно, че тогава вниманието на публиката е понижено. Други "приспиващи" бдителността моменти са когато зрителите пляскат или се смеят.

Като цяло изпълнителите се стремят да направят шоуто възможно най-непринудено и отпускащо, за да попречат на публиката да се съсредоточи върху действията им. Проблем за илюзионистите обаче могат да се окажат децата, тъй като тяхното внимание отслабва по различен от възрастните начин и те често виждат неща, които убягват на родителите им. Поради тази причина представленията пред семейна публика изискват по-голяма ловкост, допълва Уайзман.

Източник: БТА