/ iStock/Getty Images
Министерството на природните ресурси на Забайкалския край издаде наръчник за правилното човешко поведение при среща с мечка. Документът е публикуван на официалния уебсайт на ведомството, съобщи РИА Новости.

Мечка нападна дресьор по време на представление (ВИДЕО)

Експертите съветват да не се оставят хранителни отпадъци и продукти, докато сме в гората. Животните са привлечени от миризмата и наличието на храна. За да не привлечете мечката, е необходимо да се движите в гората шумно, свободно и да говорите високо.

Мечка стресна жителите на Сопот (ВИДЕО)

В случай, че звярът е на близо, трябва внимателно да напуснете това място, заобикаляйки го и в никакъв случай не бягайте, в противен случай, според експерти, мечката може да бъде провокирана да ви подгони.

Коя е най-дебелата мечка в Америка? (ВИДЕО)

Ако мечката е много близо, трябва да останете спокойни и да я уплашите със звука на метални предмети или силен писък. Освен това се препоръчва да не гледате звяра в очите и да не показвате зъбите си.

Отбелязва се, че през есента в Русия има повече случаи на мечки, идващи в населени места и нападения над хора. Министерството на природните ресурси поясни, че животните правят това в търсене на храна.
БГНЕС