Изкупление спечели Златен глобус за най-добър филм
Изкупление спечели Златен глобус за най-добър филм / netinfo
Филмът на Джо Райт „Изкупление” получи „Златен глобус” за най-добър филм. При кого отиват наградите тази година за първи път беше обявено на специална пресконференция в Лос Анджелис. Официалната церемония по раздаването на Глобусите беше отменена, заради стачката на холивудските сценаристи.

Филмът „Изкупление” имаше седем номинации за „Златен глобус”, но получи само две награди – за най-добър филм и за музика. Въпреки, че беше сочена за фаворит в категорията „най-добра актриса” Кийра Найтли остана с празни ръце. Глобусът отиде при 66 годишната британка Джули Кристи.

При мъжете - Даниел Дейл Луис взе „Златен глобус” за ролята си в „Ще има кръв”. Кинокритиците предричат на Луис и „Оскар” тази година.

Най-голямата изненада беше в категорията за режисура. В състезание с Тим Бъртън, братята Коен, Ридли Скот и Джо Райт Джулиън Шнабел спечели „Златен глобус”. Лентата му „Скафандърът и пеперудата” беше обявена и за най-добрия чуждестранен филм. Шнабел е известен повече като художник, досега е направил общо четири филма и пет деца.

Мнозина смятат, че наградите „Златен глобус” са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите тази година, въпреки че в момента и тази церемония е под въпрос. Номинациите се очакват на 22 януари, а раздаването на наградите е предвидено за 24 февруари.