Иги Поп: Новите дигитални услуги позволяват на хората да крадат музика
Иги Поп: Новите дигитални услуги позволяват на хората да крадат музика / Guliver/Getty Images

Иги Поп разкритикува U2 за това, че пуснаха новия си албум безплатно с Apple, съобщи Ориндж нюз. Той нападна и музикалната индустрия като цяло, като каза, че е "нелепо, но почти изцяло пиратска".

Според 67-годишния музикант U2 са отнели на слушателите избора дали да свалят албума, да го купят, или да не го слушат. "Част от процеса, когато купуваш нещо от творец . . . е като помазване, даваш любовта си. Това е изборът ти да дадеш, или да се въздържиш. Даваш много повече от себе си освен парите. Но в този случай . . . може би някои хора са се почувствали, че им е отнета тази възможност и са прави", каза Иги Поп на лекция в Салфорд в памет на легендарния британски радиоводещ Джон Пийл.

Миналия месец U2 изненадаха феновете си, като пуснаха 11 песни от албума Songs of Innocence в магазина на Apple iTunes за около половин милиард потребители. Това предизвика недоволство сред много хора, които не искаха албума на устройствата си. Apple реагира, като създаде специална програма за изтриване на албума от индивидуалната музикална библиотека.

Иги Поп, който е признат за един от пионерите на пънка, каза също, че новите дигитални услуги развалят морала на хората, като им позволяват "да крадат" музика. Въпреки критиките, той призна, че съчувства на хората, които имат финансови трудности.

Източник: БТА