И паяците практикуват орален секс
И паяците практикуват орален секс / ThinkStock/Getty Images

Ново проучване разкрива изключително рядко явление - практикуване на орален секс сред паяци, съобщи ЮПИ. Откритието е направено от биолози от Научноизследователския център на Словенската академия на науките и изкуствата.

По време на полеви тестове изследователите са наблюдавали мъжки екземпляри от вида Дървесен паяк на Дарвин редовно да отделят слюнка върху гениталиите на женската.

Оралният секс е само една от няколкото необичайни сексуални практики, описани от екипа в публикация в сп. "Сайънтифик рипортс". Специалистите са установили, че представителите на вида практикуват сексуален канибализъм и генитално осакатяване.

Мъжките екземпляри от вида Дървесен паяк на Дарвин са няколко пъти по-малки от женските. "Оралният контакт изглежда задължително сексуално поведение - всички мъжки го практикуват преди, по време и след копулация, осъществявайки го до 100 пъти", пишат изследователите.

Макар да е необичайно явление, практикуване на орален секс е наблюдавано сред макаци, лемури, бонобо, хиени, гепарди, лъвове, делфини и прилепи. Подобно поведение обаче е изключително рядко сред паяци.

Изследователите допускат, че чрез оралния акт се увеличават шансовете на мъжкия екземпляр да си осигури партньорка и да се възпроизведе, който по този начин доказва или че си "струва сексуално", или създава химическа среда, подобряваща жизнеспособността на семената му течност.

Източник: БТА