Хвалят US войник, сражавал се по розови гащи
Хвалят US войник, сражавал се по розови гащи / снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс похвали боеца от американските въоръжени сили, който се втурна да брани армейски пост в Западен Афганистан с розови боксерки и по джапанки, предаде ИТАР-ТАСС.
   
Случаят привлече тези дни вниманието на американските медии и много вестници поместиха снимка на войника на първите си страници, припомня агенцията.
   
Шефът на Пентагона заяви в четвъртък, че по време на следващото си посещение в Афганистан би желал да се срещне с въпросния военнослужещ и да му стисне ръката.
   
"Един войник, който се хвърля на бой срещу талибаните по розови гащи и джапанки, проявява особен вид смелост", подчерта Гейтс. "Мога само да гадая за ефекта върху талибаните", каза той. По думите му, "това може да стане принос към воденето на психологическа война срещу противника", се казва в информацията.
   
Деветнайсетгодишният Закари Бойд спял в базата си в афганистанската провинция Кунар, когато талибаните я атакували. Войниците били вдигнати по тревога и той успял само да нахлузи каска на главата си и да облече бронирана жилетка направо върху бельото. Фоторепортер засне групата войници, един от които с розови боксерки с надпис "Обичам Ню Йорк", и снимката се появи на първа страница на "Ню Йорк таймс", припомня агенцията.
   
Сконфузен, войникът се обадил у дома си в Тексас и се оплакал, че вече никога не ще може да получи добра работа. Разказал на роднините си, че според негови бойни другари този вестник всяка сутрин бил слаган на масата на президента Барак Обама.
   
Робърт Гейтс обаче заявил, че "нищо не заплашвало работата на Бойд".