Диетологът Елена Михайленко посочи храните, които имат токсичен ефект върху черния дроб.

"За здравето на черния дроб, както и за здравето на други органи на нашето тяло, се препоръчва ограничаване на храните с високо съдържание на животински мазнини. Това свинска мас, масло, колбаси, тлъсти меса като патешко, свинско", коментира диетоложката, цитирана от РИА.

Дефицит на желязо: Храните, без които тялото страда

По думите й не е необходимо тези храни да се загърбват напълно. Те обаче трябва да се използват умерено в диетата, казва Михайленко.

Според нея повишеното количество сол в храната също води до негативни последици за черния дроб.

„Според препоръката на СЗО дневният прием на сол трябва да бъде не повече от 5 грама за възрастен. Не забравяйте, че солта често се крие в месни продукти като колбаси, пушени меса, колбаси. Голямо количество сол също намира се в осолени сирена, чипс, консерви. Домашно приготвен сандвич с печена пуйка и зеленчуци, извара или леко осолена риба би бил здравословен заместител“, каза докторът.

Според диетолога, за да поддържате здравето на черния дроб, също така трябва да се откажете от алкохола и да намалите приготвяне на храна в много олио.

Най-подходящите продукти за пречистване на организма от токсините

 „По този начин не само ще запазите черния си дроб, но и здравето си като цяло“, категорична е Михайленко.
РИА Новости