Гладни черни лешояди долетяха в Белгия от Испания
Гладни черни лешояди долетяха в Белгия от Испания / netinfo
Около двеста гладни черни лешояда долетяха от Испания в Белгия в търсене на храна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на публикация в белгийския вестник “Соар”.

“Около 200 черни лешояда бяха забелязани в Оденард (Фландрия) от очевидци”, съобщава вестникът, като отбелязва, че тези лешояди, които обикновено не прелитат повече от 2,5 километра, са прелетели 1200 километра.

“Тази “биологична грешка” е следствие на санитарното постановление на Европейския съюз, прието през 2003 г. заради борбата с разпространението на болестта “луда крава”. Тогава испанските власти бяха принудени да запечатат помийните ями, където животновъдите изхвърляха труповете на крави, свине и овце. “Естествените отпадъци и останки от телата на животни, с които по принцип се хранеха хищниците в Испания, свършиха, и хиляди лешояди долетяха в южна Фландрия”, пише белгийското издание.

Във вторник фламандската асоциация за защита на птиците постави 200 килограма свинско на поляните край град Нинов, разположен на 18 километра западно от Брюксел. “Целта ни е не само да привлечем птиците, но и да им помогнем да възстановят силите си”, цитира вестникът думите на председателя на асоциацията Ян Родтс.