/ ThinkStock/Getty Images
Авторът на "Лолита" Владимир Набоков е мислел за самоубийство заради тежкия си псориазис, твърдят френски изследователи, проучили писмата му до съпругата му Вера, съобщи в. "Мейл он сънди".

От невинно порочната „Лолита“ до красива дама: Доминик Суейн (СНИМКИ)

В писмата си до Вера, написани от 1923 г. до 1977 г., Набоков често споменава псориазиса си, описвайки ужасните последствия от заболяването и дискомфорта, който му причинява. През 1937 г. Набоков пише, че е на "границата на самоубийството" и се притеснява да не полудява.
 
Псориазисът е автоимунна болест, която засяга всеки 50-и човек. Причините за появата й са неясни. Болестта може да бъде предизвикана от стрес, кожно нараняване, хормонални промени. От 10 до 58 процента от страдащите от нея са депресирани, а от 2,5 до 7,2 процента мислят за самоубийство, показва предишно изследване, цитирано от БТА. По времето на Набоков психодерматологията, която изследва психичните последици от кожните заболявания, не е съществувала.

Кога в САЩ излиза от печат романът на Владимир Набоков „Лолита”
 
Известно беше, че Набоков е страдал от псориазис, но досега не е обсъждано колко тежко болестта се е отразявала на психиката му. "Писмата на Набоков рисуват ярка картина на човек, тормозен от симптомите, от безпокойство заради околните, който се бори със срам. Те показват колко е важно пациентите да контролират състоянието си и да са доволни от лечението", обяснява д- Лори Русе от Парижките университетски болници.
 
От времето на Набоков лечението на псориазиса е напреднало много, но пациентите още имат нужда от психологическа подкрепа.

У нас: Преразглеждат решение, затрудняващо достъпа до биологично лечение на псориазис

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА