/ Gulliver/Getty Images
27-минутната анимация „Физиката на тъгата“ („The Physics of Sorrow“) на българския аниматор Теодор Ушев е в краткия списък от 10 филма, от които ще бъдат избрани петте номинирани за престижната награда „Оскар“ в категорията за късометражна анимация. 

„Физиката на тъгата“ е адаптация по романа на Георги Господинов и вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто.



За сценария на новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм - лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии, пише „Сега“. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

Ушев има вече и една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука - за „Сляпата Вайша“ - историята на момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоено между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо с другото.

Теодор Ушев получи награда за принос към българската култура

92-ата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари 2020 г.

Останалите 9 ленти в раздела късометражна анимация са: „Dcera (Daughter)” на Дария Кашчеева (Таджикистан); „Hair Love” на Матю Чери (САЩ); „He Can’t Live without Cosmos” на Константин Бронзит (Рус); „Hors Piste” на Лео Брюнел, Лорис Кавалие, Камий Жалабер и Оскар Мале (Фр); „Kitbull” на Росана Съливан (САЩ); „Memorable” на Брюно Коле (Фр); „Mind My Mind” на Флоор Адамс (Хол); „Sister” на Сики Сонг (Кит); „Uncle Thomas: Accounting for the Days” на Регина Песоа (Порт).

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук