Езерата в Аляска са намалили размерите си
Езерата в Аляска са намалили размерите си / netinfo

Над 10 хиляди езера в Аляска значително са намалили своите размери през последния половин век. Това установи група учени под ръководството на Браян Риордан от Университета на Аляска, съобщава научният сайт Мембрана.

Между 1950 и 2002 г. земеделските сезони в Аляска са се увеличавали, също така се е наблюдавало и размразяване на вечно заледените райони и загуба на вода от изпаряването на повърхността на водоемите. Всички тези промени са свързани със затоплянето на климата в Аляска. Изследователите също още, че наблюдаваната загуба на вода във водоемите може да бъде резултат и от намаляването на равнището на грунтовите води в мащабите на целия щат.

А това може да окаже сериозно влияние на природния баланс на блатата, на населяващите ги животни, особено на птиците, с които се слави този край. Учените са установили, че за половин век площта на всички езера в субарктическа Аляска е намаляла от 4 до 31%. Най-силно съкращаване на размерите се е наблюдавало през 70-те години на миналия век. За да проверят измененията в езерата изследователите ръчно са разделили всяко езеро на многобройни кадри от въздушни снимки, датиращи от 1950-2002 г.

Това е била най-уморителната част от четиригодишния проект, но “автоматизирана обработка би намалила точността”, пояснява Риордан. Работата е най-задълбоченото изследване на динамиката на езерата в Аляска.