Еврото – най-желаният коледен подарък в Словакия
Еврото – най-желаният коледен подарък в Словакия / снимка: БГНЕС

От 1 януари 2009 г. Словакия ще се присъедини към Еврозоната, но словаците явно не са склонни да чакат толкова „дълго“. Най-популярният подарък за Коледа и Новата година вече са комплект с монети евро, пише БГНЕС, позовавайки се на информация на „Дойче Веле“.

Еуфорията около новите словашки евро вече е довела до това, че банките са ограничили рязко тяхната продажба. „В момента отпускаме само по един комплект монети, за да могат колкото се може повече граждани да се сдобият с мечтания подарък”, разкри служителка в една от братиславските банки.

Всичко е започнало на 1 декември – първият ден, в който е можело да се купят монетите. Още от тази дата пред банките са се образували дълги опашки от желаещи да станат притежатели на новите словашки евро. На монетите е изобразен кръст – фрагмент от националния герб, Братиславския замък и планините Татри.

Най-бързо в ситуацията се ориентирали спекулантите, които вече са пуснали в продажба по интернет монетите. Номиналната стойност на 45 монети е струвала 500 крони, което прави 16,60 евро. Но на тази цена те вече почти не могат да се открият.