/ Gulliver/Getty Images
В сърцето на френската столица градската управа продължава експериментите с „уритротоари“
Червеният правоъгълен предмет, надвиснал над река Сена, кара много туристи да се усмихват. В сърцето на Париж градската управа продължава експериментите с екологичните писоари, кръстени "уритротоари", предава АФП.
 
Тези тоалетни са предназначени само за мъже, които да се облекчават по малка нужда. В тях няма течаща вода, а слама, която попива урината. По-късно тя може да бъде използвана за направата на компост.
 
Три от еднометровите баки бяха експериментално монтирани от общината през пролетта на острова на Сена Сен Луи насред френската столица. Но при появата на четвъртия местните жители не скриха недоволството си за местоположението му в тихите улички.
 
"Мястото на писоарите е на кейовете, а не насред улиците", негодуваха парижани. Но от фирмата, поддържаща писоарите репликират, че до тях трябва да им достъп с МПС, за да може редовно да бъде сменявана сухата маса в тях.
 

Туристите намират нововъведението за доста забавно, защото не осигурява почти никакво прикритие на ползващите го, за разлика от преместваемите химически тоалетни.
 
Но един общ въпрос засега тегне над всички. А дамите как да ги ползват?
БТА