/ iStock/Getty Images
Джинджифилът има защитно и укрепващо имунната система действие и е изключително подходящ за зимния сезон. Той е природен дар, с който се лекуват цял куп болести. Освен подправка е и продукт, който стабилизира имунната система.

Още римляните са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го смятали за лечител на всички болести. С упадъка на Римската империя, търговията с подправки била овладяна от арабските племена и джинджифилът се превърнал в скъп продукт и почти изчезнал от европейската кухня през средните векове.

Джинджифилът има високо съдържание на калий, манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус.

чай
iStock/Getty Images


Народният лечител Петър Димков препоръчва следната рецепта за лечение и предпазване от настинка и грип с джинджифил:

Според него трябва да се вземат по три глави български чесън и лук, три супени лъжици настърган корен от джинджифил и толкова хрян, три люти чушлета и ябълков оцет.

Освен че повишава имунитета, тази смес нормализира нивото на холестерол и има противовъзпалително действие.

джинджифил
iStock/Getty Images