Джина Дейвис
Джина Дейвис / Gulliver/Getty Images
Актрисата, носителка на "Оскар" и активистка Джина Дейвис критикува неравенството между половете в Холивуд, и в частност недостатъчното представяне на жените зад камера, от червения килим на фестивала на американското кино в Довил, Франция, предаде Ройтерс.

Близо 40 години след „От 9 до 5“ Доли Партън припомня: Сексизмът все още е проблем
 
В рамките на проявата 63-годишната Дейвис промотира документалния филм "Това променя всичко", засягащ темата за неравноправието в развлекателната индустрия и включващ интервюта със звезди като Мерил Стрийп, Рийз Уидърспун, Джесика Частейн и Тифани Хадиш. Актрисата е продуцент на филма, режисиран от Том Донахю.
 
"Стори ми се, че чух, че във Франция жените режисьори са 24 процента. В САЩ те са едва 4 процента. 24 процента е малко, но 4 процента е направо смущаващо", заяви Дейвис.

Мъжкият свят отново доминира в надпреварата за Оскар
 
Кариерата на Джина Дейвис в Холивуд започва с филма "Тутси" (1982). Изпълнението в "Турист по неволя" (1988) й носи "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля. Един от най-знаковите образи на Дейвис е в култовата класика "Телма и Луиз" (1991), в която си партнира със Сюзан Сарандън.
 
Джина Дейвис смята още, че движението #Аз също, предоставило възможност на жените да говорят открито за сексуалните посегателства, на които са били жертва, е оказало влияние върху Холивуд. Актрисата и активистка отбелязва, че в началото на кариерата й представителките на нежния пол са били обезкуражавани да говорят, като често им е повтаряно, че винаги ще се намират други за ролите им. Самата Дейвис наскоро разкри, че навремето е била принудена да седне в скута на режисьор за романтична сцена по време на прослушване.

И още:

Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд

Движението MeToo е против почетна Златна палма за Ален Делон

Илайза Душку получи 9,5 млн. долара заради сексуални шегички на неин гръб

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА