Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд
Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд / ThinkStock/Getty Images

Един от най-изчерпателните и изобличаващи доклади за разнообразието в Холивуд, съставен след щателно проучване, разкрива, че филмовите и телевизионните продукции на водещи медийни компании са "белосани", както и че "епидемия от невидимост" засяга жените, малцинствата и представителите на общността на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните (ГЛБТ), предаде Асошиейтед прес.

Докладът, изготвен от специалисти от колежа "Аненбърг" за комуникация и журналистика към университета на Южна Калифорния, предлага едно от най-широкообхватните проучвания на филмовата и телевизионната индустрии. Авторите извеждат и неблагоприятен "индекс на включване" за 10 водещи медийни компании - от "Дисни" до Нетфликс.

Шефката на киноакадемията била поразена от белите номинации за Оскар

Появявайки се броени дни преди церемонията за наградите Оскар, които за втора поредна година са белязани от скандал около "изцяло бялата надпревара", докладът вади на показ "отрезвяваща статистика" в подкрепа на дълбокото несъответствие по отношение на пол, раса и етнос между Холивуд и американското население, за чието развлечение той се грижи.

"Преди Оскарите са толкова бели" е "Холивуд е толкова бял". Ние нямаме проблем с разнообразието. Изправени сме пред криза на включването", споделя в интервю един от авторите на доклада Стейси Л. Смит.

И тази година „бялата надпревара" за Оскар разбуни духовете

Проучването, озаглавено "Изчерпателен доклад върху разнообразието", анализира 109 филма на водещи студиа (в това число и артхаус подразделения), излезли на екран през 2014 г., и 305 телевизионни продукции и дигитални поредици по сценарий, излъчени за пръв път в периода между септември 2014 и август 2015 от 31 мрежи и стрийминг платформи. Анализирано е представянето според пол, раса, етнос и принадлежност към ГЛБТ общността на над 11 000 персонажа с реплики. Проучени са и около 10 000 режисьори, сценаристи и създатели на шоута, както и полът на над 1500 лица на ръководни постове.

Обрисуваната картина разкрива недостатъчно представяне според пол, раса, етнос и принадлежност към ГЛБТ общността от най-високите върхове до най-незначителните персонажи, независимо от медийната платформа. "Като цяло пейзажът на медийното съдържание все още е масово белосан", е заключението на проучването.

Мерил Стрийп отново порица сексизма в Холивуд

В 414-те филма и телевизионни продукции само една трета от персонажите с реплики са жени и само 28,3 процента са от малцинствени групи - около 10 процента по-малко в сравнение с етническия състав на населението на САЩ. Героите на и над 40 години, както в киното, така и в телевизията, са основно мъже - 74,3 процента срещу 25,7 за жените.

Само два процента от персонажите с реплики са идентифицирани като представители на ГЛБТ общността. Сред 11 306 изследвани персонажа, само седем са транссексуални.

"Опитвайки се да добием по-цялостна представа, наблюдаваме картина на изключване. А това не съответства на нормите на населението на САЩ", казва Смит.

Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз

Зад камерата несъответствието е още по-голямо. Като цяло 87 процента от режисьорите са бели. Най-осезаема е липсата на разнообразие в телевизията, където 90,4 процента от режисьорите са бели.

Само 15,2 процента от режисьорите, 28,9 процента от сценаристите и 22,6 процента от създателите на шоута са жени. В киното различието по пол е най-осезаемо - само 3,4 процента от анализираните филми са режисирани от жени. Само две от 109 жени, изявяващи се зад камерата, са от афроамерикански произход - Ава Дюверней ("Селма") и Ама Асанте ("Бел"). Докладът показва още, че само 20 процента от лицата на ръководни постове са жени.

Източник: БТА