Шефката на киноакадемията била поразена от белите номинации за Оскар
Шефката на киноакадемията била поразена от белите номинации за Оскар / Guliver/Getty Images

Американската киноакадемия преживява сериозна криза, но в скоро време ще бъдат осъществени промени, заяви нейният изпълнителен директор Доун Хъдсън, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира интервю на Хъдсън пред в. "Холивуд рипортър" във връзка с разразилите се скандали около последните номинации за Оскарите. Те бяха породени от факта, че за втора година сред претендентите за златните статуетки не фигурират афроамерикански звезди на киното.

Упи Голдбърг: Бойкотът на Оскарите няма да реши расовия проблем в Холивуд

Според Хъдсън промени са нужни не само в киноакадемията, но и в цялата киноиндустрия. "Нещата вдървят трудно. Проблемът е в културата, институциите, системата за образование в нашето общество и в света като цяло. А всичко това се отразява на отрасъла", изтъкна Хъдсън.

Тя припомни, че киноиндустрията се е оформила за дълъг период от време - първоначално белите американци са основали киностудиите, и на работа те са канели хора, които са били от тяхната раса. "От онези времена не много неща са се променили, констатира Хъдсън. Поради тази причина ние трябва да положим целенасочени усилия във всички сфери на отрасъла!".

И тази година „бялата надпревара" за Оскар разбуни духовете

Ако един филм бъде поверен на режисьор с друг цвят на кожата ,той ще привлече в кастинга именно такива актьори и актриси. Що се отнася до американската киноакадемия Хъдсън отбеляза известен напредък. Сред новопоканените членове до 50 на сто са представители на небелите раси. Но самата тя била "поразена", когато били обявени тазгодишните изключително "бели" номинации за Оскарите, пише изданието.

Източник: БТА