Тайнствената церемония по раздаване на Черни Оскари
Тайнствената церемония по раздаване на Черни Оскари / Guliver/Getty Images

Творците от афроамерикански произход често се борят за признание на топ отличията в Холивуд. Преди повече от 30 години те решават да вземат нещата в свои ръце, предаде ДПА.

За чернокожите в Холивуд пътят по червения килим винаги е бил труден. В 88-годишната история на наградите Оскар афроамериканци са печелили само 15 от 346-те актьорски награди (Дензъл Уошингтън е отличен два пъти). Девет от отличията са присъдени на актьори от афроамерикански произход след 2000 г.

Уил Смит няма да присъства на церемонията за "Оскар"-ите

В оскаровата история само трима афроамериканци са номинирани за режисьорски приз. Стив Маккуин е единственият чернокож продуцент, печелил Оскар за най-добър филм - през 2013 г. за драмата "12 години в робство". Десетилетия наред актьорите от афроамерикански произход са "приковани" към роли на роби, слуги, престъпници, докато чернокожите режисьори, сценаристи и продуценти се борят за възможността да снимат филми. Признанието на Холивуд за тях е изключителна рядкост.

До 1981 г. едва 27 афроамериканци са номинирани за Оскар и само трима са печелили най-престижното отличие в света на киното. Същата година чернокожите в Холивуд решават да си раздадат собствени награди.

И тази година „бялата надпревара" за Оскар разбуни духовете

Отличията "Дървото на живота", неофициално наречени "Черни Оскар-и", са признание за работата на артисти, пренебрегнати на официалните награди. Частната организация "Приятели на номинираните за "Черни Оскар-и"" раздава статуетки в бронзово и черно на актьорите Дензъл Уошингтън, Еди Мърфи, Хали Бери, Уил Смит, Дон Чийдъл и Деби Алън на годишна церемония в Лос Анджелис. За нея или победителите информацията в публичното пространство е оскъдна. Обвитата в тайнственост церемония, организирана в навечерието на Оскар-ите, е "вътрешен бизнес".

Известният филмов критик от афроамерикански произход Гил Робъртсън, президент на Асоциацията на афроамериканските кинокритици, си спомня, че е получил покана за церемонията, но е бил посъветван да остави бележника си у дома. Събитието е било нещо повече от наградна гала - символичен жест към чернокожите творци, с който организаторите им казват "Ние Ви виждаме", е споделил Робъртсън за "Лос Анджелис таймс".

Скандал и около номинациите за Оскар 2015, обвиниха организаторите в расизъм

"Черните Оскар-и" се организират ежегодно в продължение на 25 години. Същевременно Холивуд започва по-осеаземо да засвидетелства признание към афроамериканските артисти. През 2002 г. Дензъл Уошингтън и Хали Бери печелят наградите Оскар за най-добър актьор и най-добра актриса.

През 2007 г., след като осем афроамериканци са номинирани за отличията на киноакадемията, организаторите на "Черните Оскар-и" решават, че събитието вече не е необходимо. "Тази година "Черните Оскар-и" ще бъдат в театър "Кодак"", казва един от тях за Ей Би Си, визирайки мястото, където ще бъдат раздадени най-престижните киноотличия. През същата година награди Оскар печелят афроамериканските актьори Дженифър Хъдсън и Форест Уитакър, и тонрежисьорът Уили Ди Бъртън.

Упи Голдбърг: Бойкотът на Оскарите няма да реши расовия проблем в Холивуд

Днес нещата изглеждат различно. За втора поредна година около наградите Оскар се вихри скандал заради "изцяло бялата надпревара". Всички 20 номинирани в актьорските категории са бели. Единствените номинации за продукции с участието на афроамериканци - "Бандата от Комптън" и "Крийд: Сърце на шампион", са за бели сценаристи и актьор. Чернокожите творци с номинации в която и да е категория се броят на пръсти.

Докато скандалът около расовото и етническо неравенство в Холивуд и водещите му награди продължава, в медийното пространство се появиха призиви за възраждането на наградите "Дървото на живота".

Вместо това хип-хоп магнатът и съосновател на звукозаписната компания "Деф Джем рекърдс" Ръсел Симънс предложи собствена алтернатива - насочените към афроамериканските постижения награди "Ол Деф", церемонията за които вече е записана и ще бъде излъчена по времето, когато ще бъдат предавани Оскар-ите. Присъстващите на шоуто са преминали по черен килим.

Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд

Списъкът с номинирани за "Ол Деф" за най-добър филм включва пренебрегнатите от американската киноакадемия продукции "Безродни зверове", "Ши-рак", "Бандата от Комптън", "Крийд: Сърце на шампион", "Опиат" и "Шампионът".

Оповестявайки събитието, Ръсел Симънс сподели, че с отличията ще бъдат "почетени непочетените". "Наградите "Ол Деф" не са "Черни Оскар-и", но могат и да бъдат", заяви Симънс.

Водещ на церемонията за наградите "Ол Деф" е комикът от афроамерикански произход Тони Рок, който е брат на домакина на Оскар-ите Крис Рок. "Ако искаш нещо да стане по правилния начин, трябва да си го направиш сам", казва Тони Рок.

Източник: БТА