Скандал около номинациите за „Оскар”, обвиниха организаторите в расизъм
Скандал около номинациите за „Оскар”, обвиниха организаторите в расизъм / снимка: Guliver/Getty Images

Година на "Белия Оскар". Така кръстиха в мрежата тазгодишните награди за най-престижните филмови постижения в САЩ, след като се разбра, че няма нито един номиниран чернокож за наградата за актьорско майсторство, предаде Би Би Си.

Журито отнесе критики, че всички 20 кандидати в главните актьорски категории са бели, като освен това няма нито една женска номинация за режисура и сценарий.

Въпреки това Шерил Буун Айзъкс, която е първата чернокожа председателка на Американската филмова академия, заяви, че е горда от номинациите и смята, че Академията прави стъпки в посока на разнообразието.

„Съставът на Американската академия за киноизкуство трябва да бъде разнообразен по расов и полов признак. Аз обаче съм горда със списъка с номинации тази година, защото са спазени всички условия за подбор на най-добрите. Никой в академията не се е водил от расови, етнически или други подбуди. Приемаме спокойно всички гледни точки, дори най-критичните", категорична е Айзъкс.

След обявяването на номинациите в социалните мрежи се появиха редица критикуващи ги коментари, обединени от хаштага "OscarsSoWhite" (бел.ред. - Оскар е толкова бял).

Особено се фокусира върху филма за Мартин Лутър Кинг "Селма", чиито режисьор Ава Ду Вернай и главен актьор Дейвид Ойелово останаха извън номинациите.

Айзъкс обаче отхвърли критиките, като изтъкна, че признанието за "Селма" е било отразено в неговата номинация за най-добър филм.

"Надяваме се, че филмовата индустрия също ще стане по-разнообразна", коментира тя.