Докато световната християнска общност очаква с нетърпение коледните празници, майстори от индийската част на Кашмир изработват красиви коледни подаръци по древен способ.

Изработването на предмети от папиемаше е древно изкуство в Кашмир, пишат от Voice of America (VOA).

Те са сред най-продаваните коледни артикули на европейските и американските пазари. А изработването им отнема много време и
отдаденост, разказва Мохамeд.

„Посветил съм 35 години на тази професия“, споделя той.

Процесът започва в малка работилница, където хартията се накисва във вода, смила се и след това се смесва с брашно и лепило. Сместа се нанася върху дървена основа, правят се топки, камбанки, звезди, които по-късно се изсушават на слънце. След това изсушените предмети се украсяват. Добавят се сложни дизайни с молив или химикал, превръщайки ги в коледна украса.

Поръчките са от 50 000 до 100 000 за Европа и Америка.

Изпълнението на една поръчка обикновено отнема от четири до пет месеца. Коледни топки, шапки, звезди и камбанки са много популярни сред клиентите. Но въпреки това финансовите постъпления не са големи, пишат  Voice of America (VOA).

Търговците на дребно зависят от туристите от различни части на Индия и други страни, които посещават кашмирската долина по време на ваканционния сезон. Производителите изнасят продуктите си и на международните пазари, за да печелят прехраната си.

Работата не приключва с Коледа, тъй като майсторите на папиемаше приготвят своите произведения и за други празници като Великден и Хелоуин.
Voice of America (VOA)