Дядо Мраз взима средно по 2500 рубли на час
Дядо Мраз взима средно по 2500 рубли на час / снимка: Reuters, архив

Средната заплата на Дядо Мраз и Снегурочка е от 1000 до 4000 рубли на час, установиха специалисти от Изследователския център на портала Суперджоб.ру. Те са проучили търсенето и предлагането на Дядомразовци и Снегурочки в 15 града на Русия.

Руснаците обичат да ги наемат на работа не по един, а като двойка. Естествено, че има и хора, които ги канят поотделно. Тогава изискванията към Снегурочка са доста по-строги, отколкото към Дядо Мраз. Например, внучката на белобрадия старец трябва да бъде с дълга коса, а освен това е за предпочитане нейният ръст да бъде около 170 см, а размерът на дрехите - не по-голям от 46-ти.

Данните показват също така, че Снегурочките си търсят работа много по-често, отколкото Дядомразовците: на всеки старец са падат по две внучки, пише БГНЕС. Повечето Дядомразовци са под 30 години, като трима от петима са с висше актьорско образование.

Кандидатките за Снегурочки са жени до 30 години (над 85%). Основно висшистки или кандидат-висшистки (52% и 32% съответно). Една четвърт от тях имат професионално образование - актьор, режисьор, продуцент, хореограф.

Сред внучките на Дядо Мраз могат да се срещнат и дизайнери, икономисти, мениджърки, програмистки, лекарки, учителки и химички. Най-необичайните специалности на Снегурочките - експерт криминалист и хидрограф. Всяка трета руска Снегурочка владее свободно английски език, а всяка четвърта има шофьорска книжка.