/ iStock/Getty Images
Сексологът Беата Врубел разказа за научно доказаните ползи от интимността пред списание „Newsweek”.

Редовният секс има благоприятен ефект върху физическото и психическото състояние на човека и ни помага да се справим със стреса. Според проучване на университета в Цюрих най-ниските нива на хормона кортизол, който влияе върху развитието на стреса, са открити при хора, които са по-склонни да имат близък физически контакт с партньорите си.

При сексуалното привличане сетивата са настроени да взаимодействат с партньора, така че сексът е мощен инструмент за изграждане на отлични взаимоотношения, отбеляза Врубел.

„Процесът на интимно сближаване може да включва усмивка, еротичен разговор, масаж, или ласки – т. е. всичко, което ни доставя удоволствие“, добави тя.

секс
iStock/Getty Images

Половият акт повишава нивото на ключовите антитела в организма. Един интимен контакт седмично увеличава нивата на имуноглобулин А (IgA) с 30 процента според проучване на университета „Уилкс” в Пенсилвания. Той предпазва тялото от вируси и патогенни бактерии, което прави човек по-малко податлив на инфекции.

Освен това сексуалната близост укрепва имунната система, има положителен ефект върху сърцето, помага за изгарянето на калории, подобрява качеството на съня и мозъчната функция и облекчава болката.
БГНЕС,РИА Новости