Дивергенти дебютира в Северна Америка с 56 млн. долара
Дивергенти дебютира в Северна Америка с 56 млн. долара / Guliver/Getty Images

Екшън приключението по поредицата бестселъри на Вероника Рот „Дивергенти" (Divergent) оглави северноамериканския боксофис, като през първия си уикенд на екран спечели 56 млн. долара. Лентата разказва историята на свят, в който хората са разделени на различни фракции въз основа на човешките добродетели. В този свят обаче съществуват и Дивергенти, които са различни и никога не могат да станат част от определена група. Екшън приключението е с участието на Шейлийн Удли, Тио Джеймс, Кейт Уинслет, Маги Кю, Ашли Джъд, Зоуи Кравиц.

На второ място дебютира анимацията „Мъпетите 2" (Muppets Most Wanted) с 16.5 млн. долара приходи от първия си уикенд на екран. Мъпетите говорят със звездните гласове на Рики Джървейс, Тина Фей, Тай Бърел.

Трети в северноамериканския боксофис тази седмица е „Мистър Пибоди и Шърман" (Mr. Peabody & Sherman), след като спечели 11,7 млн. долара през третия си уикенд на екран и общо 81 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. Комедията, изпълнена с научна фантастика, пътуване във времето, странни герои и забавен диалог, е със звездните гласове на Тай Бърел, Макс Чарлз, Лори Фрейзър, Ариел Уинтър, Лесли Ман.

На четвърто място остана „300: Възходът на една империя" (300: Rise of an Empire). Кървавото продължение на епичния "300"спечели 8.7 млн. долара през третия си уикенд на екран и общо 93.8 милиона за три седмици в северноамериканските киносалони. Лентата, в която гръцкият генерал Темистокъл се изправя срещу огромната персийска армия, водена от обожествения Ксеркс и Артемизия, отмъстителната предводителка на персийския флот, е с участието на Ева Грийн, Съливан Стейпълтън, Лина Хеди, Джак О‘Конъл.

В средата на северноамериканския боксофис дебютира „Бог не е мъртъв" (God's Not Dead) с 8.6 млн. долара приходи от уикенда. Поучителната християнска история за вярата, себеоткриването и опитите на един млад мъж да защити религиозните си виждания е с участието на Уили Робъртсън, Дейвид А. Р. Уайт, Шейн Харпър, Кевин Сорбо, Кори Робъртсън и Марко Кан.

На шесто място остана високоскоростният екшън Need for Speed със 7.8 млн. долара приходи от втория си уикенд на екран и общо 30.4 милиона за две седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата с участието на Арън Пол, Доминик Купър, Дакота Джонсън и Имоджен Пуутс разказва историята на несправедливо изпратения в затвора механик Тоби Маршъл, който търсейки отмъщение, се впуска в състезанието Де Леон - абсолютен връх в света на незаконните гонки с автомобили.

Седми е „Гранд Хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) с 6.8 млн. долара приходи от уикенда и 13 милиона за три седмици на екран. Лентата разказва за приключенията на легендарен портиер в известен европейски хотел и е участието на Ралф Файнс, Ейдриън Броуди, Ф. Мъри Ейбрахам, Харви Кайтел, Джуд Лоу, Бил Мъри, Едуард Нортън, Тилда Суинтън.

На осмо място остана "Директен полет" (Non-Stop), който през четвъртия си уикенд на екран спечели 6.3 млн. долара. Екшън трилърът на Жауме Колет-Сера с Лиъм Нийсън и Джулиан Мур е спечелил 78.6 милиона долара за четири седмици прожекции в САЩ и Канада.

На девето място тази седмица е анимацията „LEGO: Филмът" (The Lego Movie) с 4.1 млн. долара приходи от уикенда и 243.4 милиона за седем седмици прожекции в киносалоните в САЩ и Канада. Първата по рода си пълнометражна LEGO 3D анимация, която разказва за живота на обикновения и прилежен LEGO работник, погрешно идентифициран като уникална личност, от която зависи спасяването на света, е със звездните гласове на Уил Арнет, Елизабет Банкс, Алисън Бри, Дейв Франко, Морган Фрийман и Джона Хил.

Топ десет завършва „Клуб "Самотна майка" (The Single Moms Club) с 3.1 млн. долара приходи от уикенда и общо 12.9 милиона за две седмици на екран. Драматичната комедия на Тайлър Пери разказва историята на пет амбициозни млади майки, които оставят настрани различията си и сформират женски клуб за взаимна подкрепа и споделяне на житейски опит. Лентата е с участието на Ейми Смарт, Тайлър Пери, Ниа Лонг, Тери Круз, Катрин Шеплър.