Дийп Пърпъл и Шарл Азнавур звезди на летния фестивал в Ливан
Дийп Пърпъл и Шарл Азнавур звезди на летния фестивал в Ливан / снимка: БГНЕС

Балетната трупа "Бежар" от Лозана, "Дийп Пърпъл" и Шарл Азнавур са сред участниците в летния фестивал в Ливан, който започна през уикенда. След четири години на нестабилност страната се готви за изключителен туристически сезон, предаде АФП.

Фестивалът беше открит в събота с концерт на една от най-големите изпълнителки на келтска музика канадката Лорена МакКеннит в руините на бившето пристанище Билос, северно от Бейрут. На същото място ще се състои концерт на британската рок група „Джетро Тул”. Във величествения римски храм ще се изявят "Дийп Пърпъл", трупата на Морис Бежар, която ще представи няколко балетни постановки, сред които и прочутото "Болеро", както и френската актриса Фани Ардан. В двореца Бейтедин, югоизточно от Бейрут легендарният френски певец с арменски корен Шарл Азнавур ще пее пред препълнена зала.

Летния фестивал, който трябва да продължи до август, беше отменен няколко пъти през последните години, включително през 2006 г. заради войната между Израел и Хизбула и през 2007 г. заради сраженията в лагера Нахр ел-Баред.