Един от най-важните елементи на великденската трапеза е основното ястие, което най-често е печено агнешко месо. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне.

Каналът 24kitchen във vbox7 показва рецептата на ирландския готвач  Донал Скиан - агнешко с хрупкава коричка със салата от бял боб. Ако и вие сте сред почитателите на това месо, със сигурност ще ви е полезна тази рецепта. Пригответе си това ястие и зарадвайте близките си за празника.

Необходимите продукти са:

2 парчета агнешко филе от врат по 150 г
1 с.л. семена кориандър
2 ч.л. семена фенел
щипка едър лют червен пипер
2 с.л. зехтин
500 г домати
400 г бял боб от консерва (канелини, маслен или др.)
1 с.л. червен винен оцет
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин екстра върджин
шепа листа босилек

Начин на приготвяне:

1. В хаванче счукайте семената кориандър и фенел. Пресипете ги в купичка и добавете лютия червен пипер и зехтин. Разбъркайте добре.

2. Поставете двете парчета агнешко филе в тавичка и втрийте сместа от подправки в месото. Поръсете със сол и черен пипер. Оставете настрани за 10 миунти.

3. В купичка смесете лимоновия сок, оцета, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре.

4. Нарежете доматите на резени и ги смесете с прецедения боб в голяма чиния. Залейте с дресинга и разбъркайте добре.

5. В силно сгорещен тиган с 1 с.л. зехтин запечатайте от всички страни до златистокафяво агнешкото филе. Прехвърлете в друг съд и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути. След изваждане оставете месото да почине 5 минути.

6. Нарежете месото на тънки резени и ги поставете при доматите и боба. Разбъркайте много добре. Поръсете с листа босилек.