Човешкият род бил на прага на изчезването преди 70 хил. години
Човешкият род бил на прага на изчезването преди 70 хил. години / Снимка: БГНЕС
Преди около 70 000 години човешкият род е бил на прага на изчезването. На планетата са останали едва около 2000 души. Това е станало в резултат екстремни климатични промени, твърдят изследователи от Стоуни Брук Юнивърсити в Ню Йорк.

В продължение на 100 000 години човешките същества са живели в отделни мънички групи, за да се справят със суровите условия, които са ги довели до ръба на изчезването преди отново да се обединят и да населят света, сочи още изследването.

След този мрачен период човешката раса бързо се е разраснала на Африканския континент и е започнала разселване по цялата Земя. Експанзията маркира края на каменната епоха в Африка и началото на културен напредък, който кара някои археолози да го определят като началото на модерния човек с появяването на езика и абстрактното мислене.

Изследването анализира предаваната по майчина линия митохондриална ДНК на човешката популация в Южна и Източна Африка, която изглежда се отделя от другите групи преди 90 000-150 000 години. Малки групи хора се развиват в изолация една от друга в продължение на половината ни история като вид. Само преди около 40 000 години те стават част от панафриканската популация.