Боно иска контрол върху сваляното от интернет съдържание
Боно иска контрол върху сваляното от интернет съдържание / снимка: Reuters

Ирландската рок звезда Боно призова за по-строг контрол върху разпространението на интелектуална собственост през интернет, аргументирайки се, че кражбата при размяната на файлове удря създателите на културни продукти, съобщава АФП.

"Единственото, което предпазва филмовата и телевизионната индустрия от съдбата на музикалната и вестникарския бизнес, е размерът на файловете", пише фронтменът на U2 във в. "Ню Йорк Таймс". Той отбелязва, че технологията е само на няколко години от момента, когато зрителите ще могат да свалят цели филми за секунди.

"Десетилетието на обмяна на файлове и кражби даде да се разбере, че хората, които то засяга, са създателите - в този случай, младите, новаци-създатели на песни, които не могат да преживяват от продажби на билети и тениски като най-малко симпатичните между нас", отбелязва Боно, цитиран от БГНЕС.

Певецът казва, че опитът на САЩ да спре детската порнография и усилието на Китай да потисне онлайн несъгласията показват, че е "перфектно възможно да се проследи" интернет съдържание. Може би филмовите магнати ще успеят там, където музикантите и техните влиятелни фигури се провалиха засега и ще защитят най-креативната икономика в света където музиката, филмите, ТВ и видео игрите осигуряват близо 4 % от БВП, според вокалиста на U2.