Блогър твърди, че клип на Водафон е закодирано послание към Мюсюлмански братя
Блогър твърди, че клип на Водафон е закодирано послание към Мюсюлмански братя / Снимка: YouTube

Компанията Водафон беше заподозряна в подклаждане на бунт и съучастничество с движението Мюсюлмански братя, което в края на миналата година новите управници на Египет обявиха за терористична група, съобщава в. "Кориере дела сера".

В рекламен клип на Водафон е бил съзрян персонаж на атентатор, твърди египетски блогър, цитиран от БТА.

Набеденият за терорист герой в клипа е всъщност кукла на жена, наречена Леля Фахита. Персонажът носи в клипа ролки на главата, мрежичка около тях и дебел розов шал. В клипа куклата говори по мобилния си телефон с приятелка и разказва как иска да активира отново СИМ картата на покойния си съпруг. Тя й разказва как дъщеря й се е опитвала да открие въпросната СИМ карта, която била изчезнала и дори Леля Фахита в даден момент наела за целта кучето на охраната на търговски център, което да помогне да откриването на картата.

Според блогъра Ахмед Спидер, поддръжник на бившия президент Хосни Мубарак, в клипа се подстрекава към извършването на атентат. СИМ картата, която търси кучето от охраната на търговския център, навеждала на мисълта, че в някакъв търговски център ще има атентат, който дори кучета, обучени да откриват експлозиви, няма да могат да предотвратят. Блогърът твърди, че целият клип бил закодирано послание към Мюсюлмански братя.

В началото на клипа се виждали и четири листа от кактус, украсени по повод Коледа, които всъщност напомняли на четири пръста - знак, който правят поддръжниците на Мохамед Морси.

Накрая блогърът стигнал до извода, че след 7 януари, когато коптите в Египет празнуват Рождество Христово, ще има голям атентат. Властите, сезирани от блогъра, дори привикали за обяснения служители на Водафон в Египет.

В интернет историята се превърна в повод за шеги. В интернет пространството се появи лозунгът Освободете Леля Фахита, а на монтаж се вижда как персонажът е разпитван от египетски агенти, които му показват снимка на жабока Кърмит от Мъпет шоу, набеден, че е таен американски агент дал на Леля Фахита пари, за да свърши нещо лошо.