Бащата на овцата Доли вече е рицар
Бащата на овцата Доли вече е рицар / netinfo

Професор Иън Уилмът, който направи революция в технологията на стволовите клетки, като създаде през 1996 г. клонираната овца Доли, бе удостоен от британската кралица с рицарска титла. Тя му се дава за заслугите му към науката, предаде ДПА.

Титлата му се присъжда с традиционните награди, които Елизабет Втора дава в навечерието на всяка нова година. 63-годишният учен заяви, че е "изненадан и трогнат" от отличието и че го приема като оценка за работата на колегите си - както бившите, с които е работил в шотландския институт "Розлин", така и настоящите от шотландския Център за регенеративна медицина.

Наградата е също така признание за значението, което имат биометричните изследвания за създаване на нови лечебни практики в регенеративната медицина, каза Уилмът. Той изтъкна, че тези изследвания са важни, за да се намери лечение за заболявания, с които медицината засега не може успешно да се справи като дегенерацията на моторните неврони, множествената склероза или нарушенията на имунната система.

След като през 1996 г. Уилмът и екипът му създават овцата Доли, той казва:"Фактът, че цялото животно се появи от една единствена клетка, е наистина нещо изключително и е вълнуващо да се опитаме да разберем по-добре този процес", припомня ДПА.