/ БГНЕС, архив
Уличният художник Банкси и режисьорът Дани Бойл, спечелил Оскар, представиха визията си за коледна пиеса във Витлеем, съобщава Artprice.

Пърформансът "Алтернативност" беше представен в началото на декември на паркинга на хотела с най-лоша гледка в света, разположен в близост до стената разделяща Западния бряг и централния площад на град Витлеем Мангер, което някои смятат за мястото на раждане на Христос.

The Alternativity Sunday 17th December  9pm BBC Two

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на




Кой се крие зад маската на Банкси?

Дани Бойл прекарва месец и половина в кастинг на изпълнители (дори магарета) и търси технически персонал за пиесата, която пародира традиционната сцена на раждането на Христос, която се пресъздава в някои католически държави.



Подробности за "Алтернативност" все още не са разкрити. Известно е, че в една от сцените участват местни деца, които пеят Jingle Bells под изкуствен сняг. Изпълнението е заснето от BBC Two, а записът ще бъде излъчен в края на декември.

Филмът разказва историята на работата на Бойл, по-специално за това как той приема офертата за сътрудничество от необичайния и неуловим Банкси, с които никога не се срещат, както и какво е усещането - да работи на място, където никога преди не е ходил.

Графити на Банкси се появиха върху бариерата на Западния бряг? (СНИМКИ)

Редакторът на BBC Two Патрик Холанд казва, че проектът за пърфоманс е "сложно и смело проучване на историята, която резонира с публика от всяка възраст". Самият Банкси открито критикува ролята, която Великобритания изиграва преди 100 години в историята на създаването на еврейска държава в Палестина.



На 2 ноември 2017 г., в деня на 100-годишнината от Декларацията на Балфур, разделяща Палестина и Израел на стената в Йерусалим се появи "извинение" с лицето на британската кралица Елизабет II и се проведе традиционният "Five o'сloсk tea" с 50 палестински деца.

Банкси изобрази Стив Джобс като мигрант от Сирия

Bethlehem 2017.  #peaceonearth

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на




На стената има и друга работа дело на Банкси - с два ангела, които се опитват да разрушат бетонните плочи. Те се виждат през прозорците на хотела, с най-лошата гледката - открит през март, за да се привлекат туристи и създават работни места.

В допълнение, на 6 декември, деня, когато президентът на САЩ, Доналд Тръмп обяви решението си да признае Йерусалим като столица на Израел, на вратата до католическия параклис се появи графит на Банкси озаглавен "Мир на Земята" с бележка под линия: "Вижте сроковете и условията".
БГНЕС