/ ThinkStock/Getty Images
Геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт смята, че с помощта на математическото моделиране е изчислил, че в края на 21 в. ще започне поредното глобално измиране на Земята. Това ще стане заради промени в глобалния цикъл на въглерода, предизвикани от антропогенни изхвърляния на въглероден окис. Своята прогноза и обяснения той представи в статията, публикувана в списание Science Advances, чиято анотация е представена на сайта Phys.org.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Ротмън е анализирал измененията в геохимическия кръговрат на въглерода през последните 450 млн. години. В анализа си той е обхванал петте велики измирания, при които скоростта на изчезването на видовете е била много по-голяма от обичайната скорост. Той установил, че дестабилизацията на биосферата се получава при създаването на "катастрофални прагове" на въглеродния цикъл.

Изследователят извел формулата, която свързва относителната промяна на обема на неорганичния въглерод в океана със скоростта на тази промяна. Той показал, че катастрофата ще настъпи при едно от следните две условия.
 
Последиците от глобалното затопляне в снимки

Ако въглеродът се натрупва бавно, измирането ще настъпи, когато скоростта на неговото акумулиране надхвърли темповете, към които могат да се приспособят екосистемите. В случая на бързо и кратковременно акумулиране решаваща роля ще изиграе величината на измененията на обема.

Още една теория за края на света завладя интернет

Според учения в момента заради антропогенното изхвърляне на парникови газове протича вторият сценарий. Към 2100 г. натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще предизвика шестото поред измиране на видовете. При това изчезването на дивите видове животни и растения може да продължи няколко хилядолетия.
БГНЕС