Челси Манинг, когато още беше Брадли
Челси Манинг, когато още беше Брадли / Guliver/Getty Images
Челси Манинг - бившата информаторка на Уикилийкс, станала икона на транссексуалните, е позирала по бански за следващото издание на сп. "Вог", като е заснета от известната фотографка Ани Лейбовиц, предаде АФП.

"Това е виждането ми за свободата", заявява тя на страницата си в Twitter, имайки предвид снимка, на която се вижда, че носи цял червен бански и прокарва пръсти през мократа си коса, докато се разхожда на плаж.
 


Челси Манинг промени хода на историята и вече се концентрира върху себе си, пише в статия в списанието.

Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена

Преди да смени пола си, Челси е военнослужещият от американската армия Брадли Манинг, който е обвинен в разкриване на редица секретни документи на дипломацията на САЩ и предаването им на Уикилийкс. През 2010 г. е арестуван. Осъден е на 35 години затвор и излежава 7 от тях, преди да бъде помилван от бившия президент Барак Обама. След присъдата изявява желание за смяна на пола и от 2014 г. е жена с име Челси.

Публикуваната от "Вог" снимка и придружаващата я статия предизвикаха противоречиви коментари в социалните мрежи. За някои американци Челси, която ще навърши 30 години през декември, е герой, платил скъпо за разкритията във връзка със смъртта на цивилни по време на бомбардировки на САЩ, докато за други е предател, виновен за тайно споразумение с врага.

Източникът на „Уикилийкс” Челси Манинг излезе на свобода

Каквото и да е мнението за Челси, тя стана знаменитост, чиито страници в Twitter и Instagram се следят от стотици хиляди абонати в целия свят.
 
БТА