/ Thinkstock/Getty Images
Учени от Харвардския университет в САЩ откриха закуската, която способства за намаляване нивата на стрес и в същото време се продава на напълно достъпна цена, пише „Комсомолска правда”.

Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви 

В експеримента са участвали три групи доброволци, които в продължение на един месец са консумирали различни продукти на закуска. Първата група е закусвала яйца, втората - едри овесени ядки, а третата - овесена каша полуфабрикат. В края на изследването станало ясно, че най-добре са се справили със стреса доброволците, които всеки ден са изяждали по едно или две яйца.
 
Полезни или вредни са яйцата в менюто ни?

Най-малко стресоустойчиви са се оказали тези от участниците в експеримента, които да похапвали инстантна овесена каша. Причината е рязкото повишаване на кръвната захар и последващият бърз спад след консумацията на този продукт. В подобни случаи организмът произвежда хормона на стреса кортизол, което може да причини симптоми на панически атаки - страх, слабост и студена пот.
 
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Според учените за резултатна борба със стреса за закуска е добре да се хапва омлет с карфиол или броколи. След това е хубаво да се изпие чаша сок от тиква или да се изядат шепа тиквени семки. Последните са добър източник на магнезий и помагат да овладеем чувството на тревожност.
БГНЕС