/ ThinkStock/Getty Images
Лятото е вече само спомен и есента се е настанила навсякъде. Усещаме първия хладен полъх, а сутрините и вечерите са си направо студени. Всичко това спомага за това да ни хващат по-бързо всякакви вируси и настинки. Затова ако искате да не прибягвате до лекарства, а същевременно с това да си похапвате вкусни и много полезни неща, които ще засилят имунитета ви, следващите редове са за вас.

Консумиращите цитрусови плодове всеки ден са с 23 процента по-малко застрашени от деменция от хората, които ядат цитруси по-малко от два пъти седмично
Thinkstock/Getty Images

Повечето хора, усещайки първите симптоми на настинката или просто, за да подсилят имунитета си, се обръщат към Витамин С. А къде има огромно съдържание на този витамин? Разбира се, че в цитрусовите плодове – грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм, клементини (кръстоска между китайска мандарина и портокал), посочва сайтът healthline.com.

Зеленчуци
ThinkStock/Getty Images

Ако мислите, че цитрусовите плодове имат най-много витамин С, помислете отново. Червените чушки всъщност съдържат два пъти повече витамин С. Те също са богат източник на бета каротин. Хапвайки под различни форма червените чушки, ще си осигурите освен здрав имунитет, но и здрава кожа.

броколи
ThinkStock/Getty Images

Броколите са препълнени с витамини и минерали. Те са опаковани с витамините А, С и Е, както и с много други антиоксиданти и фибри. Броколите са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на масата. Ключът да запазим тяхната мощ непроменена е да ги готвим колкото е възможно по-малко или още по-добре, изобщо да не ги.

ч
Thinkstock/Getty Images

Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Добавяте малко количество към храната си от него и това е задължително условие за вкус и крепко здраве. Още ранните цивилизации признават неговата сила в борбата с инфекциите. Освен това чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

т
Thinkstock/Getty Images

Джинджифилът е другият помощник на здравия имунитет. Чай с мед и джинджифил ви прави защитени. Джинджифилът помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица. Той помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

с
Thinkstock/Getty Images

Спанакът също попада в този списък не само защото е богат на витамин С, но и на антиоксиданти и бета каротин, които помагат в борбата с инфекциите на имунната ни система. Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви колкото е възможно по-малко, за да запази полезните си свойства.

папая
Thinkstock/Getty Images

Папаята е плод, който е с огромно съдържание на витамин С и редовната му консумация ви носи силен имунитет и по-бързо справяне с настинки и вируси. Папаята съдържа и храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти. Съдържа и голямо количества калий, витамини В и фолиева киселина, които са от полза за цялостното ви здраве.

киви
ThinkStock/Getty Images

Един от най-мощните имуноактиватори за човешкия организъм през този период на годината е кивито. Това е един от най-подходящите плодове за защита срещу грипните вируси. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, и калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.

Куркуминът - основната съставка на куркумата, може да засили ефикасността на лекарствата срещу рак
ThinkStock/Getty Images

Куркумата, освен основна съставка в кърито, е и уникално противовъзпалително средство, използва се и при лечение на артрит. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент.

семки
ThinkStock/Getty Images

Слънчогледовите семки също са пълни с ценни вещества, фосфор, магнезий, витамин B6 и витамин Е, който пък е мощен антиоксидант.