Американски гинеколог откри G-точката
Американски гинеколог откри G-точката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Американският гинеколог Адам Остренски твърди, че е открил прословутия център на женското удоволствие - G-точката.

Според проучването на гинеколога, публикувано в Sexual Medicine, заветната G-точка се намира на предната стена на вътрешността на вагината.

"Моето изследване потвърждава анатомичното съществуване на G-точката, което може да доведе до подобряване на женската сексуална функция", обясни ученият от Института по гинекология във Флорида.

Главният редактор на списанието Ъруин Голдщайн заяви, че новото проучване допълва обема от литература по отношение на сексуалната анатомия и физиология на жените.

G-точката е кръстена на германския гинеколог Ернст Графенберг, първият учен, който излага хипотезата за съществуването на такава точка през 1950 г. Тогава той разкрива на света, че има силно чувствителна зона на влагалището на жените, която чрез стимулация може да ги доведе до силен оргазъм.

Но местонахождението на заветната точка беше помрачено от теории и доказателства, които оспориха това научно откритие, определяйки го за противоречиво. Някои експерти категорично твърдят, че подобна точка не съществува, отбелязва БГНЕС.

През 2008 г. същото издание публикува статия от италиански изследовател, който използва ултразвук, за да сканира вагиналната област на девет жени, които твърдели, че изпитват вагинални оргазми и единадесет, които отричали да са усещали това в живота си.

Това проучване достигна до заключението, че съществува анатомична особеност и само някои жени имат G-точка.