Американец, паднал от 48-и етаж, дойде в съзнание
Американец, паднал от 48-и етаж, дойде в съзнание / netinfo

Американец, паднал от 48-ия етаж на небостъргач, дойде в съзнание и вече говори. Лекарите обещават, че 37-годишният Елсидес Морено отново ще може да ходи.

На 7 декември имигрантът от Еквадор работел на небостъргач в Ню Йорк, когато висящо скеле не издържало и мъжът извършил почти 150-метров полет. 30-годишният му брат Едгар Морено, който също бил там, е починал на място, а Елсидес бил откаран в болница с многобройни наранявания.

Лекарите съобщиха, че той вече движи крайниците си и диша без помощта на медицинска апаратура. На Коледа той за първи път отворил уста и проговорил. Съпругата му Розария Морено не се съмнява, че това е чудо. “Той през цялото време повтаря, че просто не му е дошло времето”, разказва тя. Двамата имат три деца - на 6, 8 и 14 години.

Главният лекар на болницата Хърбърт Пардес твърди, че при приемането състоянието на Морено е било “абсолютно катастрофално”. Двата крака, дясната ръка и китката му са били счупени на няколко места. Сериозни са били нараняванията по гръдния кош, стомаха и гръбнака, имал е мозъчен кръвоизлив. Лекарите са му прелели два пъти повече кръв, отколкото е имал в организма си. Извършени са общо девет операции.

След като Морено е останал жив и е започнал да се възстановява, дори опитните лекари се удивили на спасението му. “Ако вярвате в чудеса, това е едно от тях”, казва главният хирург на болницата Филип Бери.

БГНЕС допълва, че скоро на Морено му предстоят нови операции и лекарите не изключват нови усложнения, включително и опасни за живота му. След това ще е необходима скъпа рехабилитация, която ще продължи месеци. След това обаче според лекарите той ще може да ходи, макар че до края на живота си ще остане с последиците от падането.