Ал Пачино показа новия си филм за театрален спектакъл
Ал Пачино показа новия си филм за театрален спектакъл / снимка: Reuters

Ал Пачино, който тази година бе удостоен във Венеция с почетния приз Jaeger-Le Coultre за постижения в киното, показа на венецианския фестивал извън конкурсната програма своя полудокументален филм „Саломея на Уайлд”.

Това е едновременно и биографичен етюд за Оскар Уайлд, чийто съдба силно е заинтересувала Ал Пачино, и история на спектакъла по уайлдовската пиеса „Саломея”, в която Пачино бе режисьор и изпълнител на ролята на Ирод, и киноверсия на същата тази театрална постановка на Бродуей, пише БГНЕС. „Това не е документален проект и не е художествен филм, а един много по-амбициозен и сложно организиран художествен жест”, заяви вчера пред журналисти кинолегендата.

За Ал Пачино „Саломея” стана втори опит да направи документален филм за театрална постановка. През 1996 г. той засне филма „В търсене на Ричард”, в което се разказваше за постановката на шекспировската драма „Ричард III”.

Легендарният Ал Пачино призна, че първата му любов са не Меката на киното и обективите, а камерата и режисьорския стол. „След като се хванах на хорото, магията на филмите стана неизменна част от живота ми. Влюбих се в идеята да правя всевъзможни филми”, сподели в интервю прочутият актьор. „Когато правя кино, се чувствам като дилетант, защото познавам толкова много велики режисьори, а аз не съм като тях”, призна още Пачино.