/ iStock/Getty Images
Ползите от съня са повече от това да сте добре отпочинали. Той е жизненоважна част от здравата имунна сисетма, метаболизма, паметта, ученето. Освен това може да ви помогне да отслабнете и да укрепите сърцето си. Bright Side дава съвети, които могат да ви помогнат да се справите с досадните безсънни нощи.
 
Войнишкият метод

Ако искате да заспите в рамките на 2 минути, опитайте войнишкият метод. Ще отнеме малко практика, но резултатите си заслужават. Този метод за сън е лесен за следване и с известна практика и повторения ще станете майстор. Ето какво трябва да направите:

     Отпуснете цялото си лице и мускулите на устата си.    
     Спуснете раменете и ръцете си, за да освободите напрежението.
     Издишайте и отпуснете гърдите, краката, бедрата и прасците.
     Изчистете ума си за 10 секунди, като си представите релаксираща сцена. Ако не работи, опитайте да повторите думите „не мислете“ за 10 секунди.

 Използвайте по-тежко одеяло

То е  не са само за допълнителен уют. Използва се и за дълбоко стимулиране на налягането, което подобрява настроението ви, намалява стреса и повишава нивата на мелатонина, хормона на съня. .

Използвайте въображението си

Според д-р Стив Орма, клиничен психолог по безсъние, сън и тревожност, използването на въображение може да ви помогне да се отпуснете и да заспите. И всичко, което трябва да направите, е да си представите едно успокояващо и спокойно място, да се поставите в него и да фокусирате ума си върху него. Не пестете и детайлите, представете си какво носите и как се чувствате. Правете го по 20 минути всеки ден или докато се почувствате достатъчно спокойни, за да се заспите.

Опитайте прогресивна релаксация

Ако искате да заспите, можете да използвате техника, наречена прогресивна релаксация. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да напрягате различни мускулни групи, преди да ги оставите да се отпуснат. Можете да започнете с лицето си и да стигнете до краката си. Правете това, докато бавно заспите.

Опитайте метода 4-7-8

Техниката на дишане 4-7-8 е разработена от д-р Андрю Уейл. Тя се основава на древна йогийска техника, наречена пранаяма, която помага на практикуващите да получат контрол над дишането си и може да постави тялото в състояние на дълбока релаксация. Ето какво трябва да направите:

     Издишайте напълно през устата си.
     Поемете дълбоко въздух през носа за 4 секунди, задръжте го за 7 секунди и след това издишайте през устата си за 8.
     Повторете, ако е необходимо.

Обуйте чорапи

С чорапи в леглото може да ви се стори странно в началото, но ако изпитвате проблеми със заспиването, това може да се окаже решението. Изследванията показват, че когато краката ви са студени, кръвоносните ви съдове се свиват, което кара по-малко кръв да циркулира, изпращайки сигнали до мозъка ви да остане буден. Един хубав чифт удобни чорапи може да поправи това и да каже на мозъка ви, че е време за сън.

 
Bright Side